×

Vernissage & föreläsning: ”Från delningsekonomi till gigekonomi – är cykelbudens tid snart över?”

Categories
Program Konst & design Samhälle

Tid: torsdagen den 14/11 kl. 18.00
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4 
Inträde: Gratis men anmäl dig gärna på förhand här.
Språk: svenska och engelska (föreläsningen är på svenska).

Välkommen till vernissage för utställningen Blue Collars av konstnären Joel Karppanen och en föreläsning om gigekonomi med filosofie doktor Linda Weidenstedt från forskningsinstitutet Ratio. Joel Karppanen är en finländsk fotokonstnär som vikarierade som Wolt-bud i Helsingfors under en månads tid. Projektet resulterade i en fotoserie och en essä Ett matbuds dagbok.

Linda Weidenstedt. Bild: Ratio

Filosofie doktor Linda Weidenstedts föreläsning handlar om den så kallade gigekonomins utveckling och roll på dagens arbetsmarknad. Arbeten inom gigekonomin förknippas ofta med låga löner, tungt arbete och otrygga villkor, men kan samtidigt erbjuda flexibilitet och försörjningsmöjligheter till personer med invandrarbakgrund eller lägre utbildningsgrad. Weidenstedt belyser vilka typer av arbeten som faller inom gigekonomin, samt vad forskningen säger om utmaningar och möjligheter. Fokus ligger på hur gigekonomin har växt fram och hur den påverkar både arbetstagare och samhället. 

Presentationen kommer även att blicka mot framtiden och den långsiktiga utvecklingen inom fenomenet. Kommer denna så kallade ”cykelbudens tid” att vara över inom en snar framtid? 

Efter föreläsningen får vi ta del av en kort diskussion mellan Linda Weidenstedt och konstnären Joel Karppanen.

Tidtabell:

Kl. 18.05 Presentation av utställningen Blue Collars, konstnären Joel Karppanen  
Kl. 18.10–18.30 Föreläsning om gigekonomi, filosofie doktor Linda Weidenstedt 
Kl. 18.30–18.45 Diskussion – Karppanen & Weidenstedt, publikfrågor
Kl. 18.45–19.30 Fritt mingel, utställningen är öppen 

Linda Weidenstedt är fil. doktor i sociologi och disputerade på en avhandling om kommunikativa förutsättningar för empowerment på arbetsplatsen. Hon är forskare på Ratio och knuten till Sociologiska Institutionen vid Stockholms Universitet. Weidenstedts forskning kretsar kring arbetsliv, organisation och ledarskap, där hennes forskningsfokus ligger på framtidens arbete, digitalt arbete, samt plattforms- och gig-ekonomin (både utifrån plattformars och gig-arbetares perspektiv).

Joel Karppanen är en prisbelönt fotograf, konstnär, filmskapare och skribent bosatt i Helsingfors. Hans verk har ställts ut exempelvis på Museet för nutidskonst Kiasma, Mänttä bildkonstveckor och KunstHausWien. Karppanens verk tillhör Finlands fotografiska museum, Statens konstverkskommission samt Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar. För tillfället arbetar Joel Karppanen på en långfilm om matbud.

Du kan läsa Joel Karppanes engelskspråkiga essä Diary of a Food Courier via följande länk:
DIARY OF A FOOD COURIER_Joel Karppanen.pdf

Mer information:
Lasse Paukkonen, programansvarig (samhälle) och Hanna Tapio, programansvarig (konst och design)
lasse@finlandsinstitutet.se
hanna.tapio@finlandsinstitutet.se

Bild på bannern: Joel Karppanen: Krystof II, 2022.