×

Vi söker en programansvarig med inriktning samhällsfrågor till Finlandsinstitutet

Categories
Nyheter

Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige har tre huvuduppgifter: sprida kännedom om Finlands kultur och samhällsliv, främja den sverigefinländska kulturen och arbeta för kulturell växelverkan mellan Sverige och Finland och ländernas samhällsliv.

Vi är ett av 17 finländska kultur- och vetenskapsinstitut i världen, vars engagerade medarbetare dagligen jobbar för att sprida samtida finländsk kultur, främja kultur- och forskningsutbytet samt väcka både den breda publikens och forskningsvärldens intresse för finländsk samtidsdebatt, historia, politik och ekonomi. Därtill har Finlandsinstitutet i Stockholm en livlig och mångsidig programverksamhet samt tillhandahåller resursbibliotek för det nationella minoritetsspråket finska på uppdrag av Kungliga biblioteket.

Vår programgrupp består idag av en kommunikatör, två praktikanter, fyra programansvariga, en programkoordinator samt programchef, som ansvarar för olika områden så som film, teater, konstutställningar och litteratur. Nu behöver vi stärka gruppen med en programansvarig med inriktning på samhällsfrågor!

Rollen:

Som programansvarig för samhällsprogrammet, kommer du med idéer och initiativ i planeringen av institutets samhällsprogram, men deltar även aktivt i planeringen av institutets hela programverksamhet. Ett djupt intresse för samhällsfrågor är centralt för att lyckas i den här rollen, samt ett intresse för och kunskap kring Sveriges och Finlands gemensamma framtidsutmaningar, såsom hållbarhet-, energi- och utbildningsfrågor.

I rollen ansvarar du i första hand för innehåll, planering och genomförandet av institutets samhällsseminarier, ofta i samarbete med aktörer inom områden som seminarierna berör. Det betyder bland annat att du:

  • Gör research och föreslår ämnen för seminarier och workshops, kontaktar talare och författar seminarieprogram  
  • Följer aktivt den svenska och finska samhällsdebatten
  • Arbetar tätt ihop med övriga programansvariga. Utvecklar program även för kulturområdet som t.ex. Art och Design Talks

De flesta seminarier arrangeras i det egna huset i Stockholm, och vi har även utvecklat en välfungerande digital evenemangsproduktion för att kunna fortsätta leverera seminarier i digitalt format.

I rollen ingår även att:

  • Ansvara för institutets näringslivssamarbeten, och därmed både aktivt söka nya samarbetspartners och finansiering och upprätthålla och utveckla kontakten med våra befintliga partners
  • Ansvara för budgetering och budgetuppföljning av denna del av verksamheten, inklusive ansökningar och redovisning av anslag
  • Upprätthålla och utveckla institutets nätverk inom politik, ekonomi och utbildning
  • Marknadsföra aktiviteterna tillsammans med informatören och praktikanterna i syfte att nå nya målgrupper
  • Representera institutet i olika nätverk

Denna roll är väldigt praktisk och du kommer jobba med aktuella och spännande ämnen i en bilateral miljö. Du kommer kunna ha stor påverkan på inriktningen av institutets samhällsfrågor och utveckla dina egna samhällspolitiska intressen, kunskaper och kontakter i takt med det.

I tjänsten ingår resor till Finland. 

Kvalifikationer:

För att lyckas i denna roll, behöver du ha följande erfarenheter och egenskaper:

  • Relevant akademisk utbildning eller motsvarande erfarenhet
  • Erfarenhet av evenemangs- och/eller seminarieproduktion
  • Erfarenhet av projekthantering
  • God stilist
  • Intresse för bilaterala frågor samt ett bilateralt nätverk
  • Goda kunskaper i tal och skrift på finska, svenska och engelska
  • Goda kunskaper om finsk och svensk samhällsdebatt
  • Kunskaper i svensk och finländskt kulturliv är meriterande
  • Erfarenhet av digital evenemangsproduktion är meriterande

Som person tror vi du är strukturerad och gillar att driva egna projekt samtidigt som du är en lagspelare. Då rollen är något av en ”spindel i nätet” med många samarbetspartners och kontaktytor samtidigt, behöver du som person vara en naturlig koordinator och projektledare. Det kommer även vara viktigt att du tycker om att nätverka, framträda och hålla presentationer inför folk.

Som arbetsplats:

För oss som jobbar här, är syftet med verksamheten en hjärtefråga. Hos oss har du hela tiden ena foten i Finland och den andra i Sverige. I dagsläget är vi ca 12 personer med någon form av koppling till Finland, inte minst via språket då alla hos oss är tvåspråkiga.

Du kommer tillsammans med engagerade kollegor att få chansen att påverka bilden av Finland och finskhet i Sverige. Vårt uppdrag är uppskattat av såväl kollegor som besökare, och du kommer ha stor möjlighet att utveckla innehållet av uppdraget i denna roll.

Det här är en arbetsplats där du kan kombinera arbete och privat-/familjeliv på ett balanserat sätt och vi tillämpar självklart både flextid och distansarbete enligt behov. Lön enligt överenskommelse, vi har dessutom kollektivavtal och erbjuder ett skattepliktigt måltidstillägg samt skattefritt friskvårdsbidrag och kulturpeng.

Eftersom vi arbetar för en jämn könsfördelning, ser vi gärna manliga sökanden till den här tjänsten. För att spegla mångfalden i vårt samhälle, ser vi också gärna sökande med olika etnisk bakgrund.

Vi sitter centralt i Finlandsinstitutets vackra hus på Snickarbacken 2-4. Huset är byggt 1896 och omfattar sex våningar, varav två under gatuplanet. I huset finns Finlandsinstitutets lokaler, bibliotek, läsesal, utställningslokal/galleri samt i anslutning till receptionen en vinterträdgård.

Ansökan:

Vi tar emot ansökningar löpande, sista ansökningsdag är 22 september 2021. Tjänsten kommer att tillsättas när vi hittat rätt person och kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

För frågor om tjänsten, kontakta programchef Jaana Vikman eller institutets direktör Anders Eriksson (förnamn.efternamn@finlandsinstitutet.se).

Skicka din ansökan till hr@finlandsinstitutet.se och markera ämnesraden med Ansökan.

Välkommen med din ansökan!