×

Finlandsinstitutet söker en ansvarig för utbildningsfrågor

Categories
Nyheter

Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige har tre huvuduppgifter: sprida kännedom om Finlands kultur och samhällsliv, främja den sverigefinländska kulturen och arbeta för kulturell växelverkan mellan Sverige och Finland och ländernas samhällsliv.

Finlandsinstitutet i Stockholm har en livlig och mångsidig programverksamhet samt tillhandahåller resursbibliotek för det nationella minoritetsspråket finska på uppdrag av Kungliga biblioteket.

Vår programgrupp består idag av en programchef, kommunikatör, två praktikanter, fem programansvariga och en programkoordinator som ansvarar för olika områden så som film, teater, konstutställningar, litteratur och samhällsprogram. Nu behöver vi stärka gruppen med en utbildningsansvarig!

Rollen:

Rollen som utbildningsansvarig är en central språklig brobyggarfunktion och du kommer arbeta med att stärka finskan i Sverige och svenskan i Finland. Du utvecklar den bilaterala dialogen och samarbetet mellan länderna i utbildningsfrågor samt arrangerar fortbildning i finska för sverigefinska pedagoger, vårdpersonal, tjänstemän och svenskspråkig vårdpersonal inom kommunsektorn. Dessutom kommer du jobba tillsammans med programansvariga i planeringen av institutets utbildningsseminarier och bidra med lärarperspektivet för att skapa ändamålsenliga seminarier för deltagarna.

Ett djupt intresse för båda ländernas utbildningssystem och debatter samt kunskap och trovärdighet kring Sveriges och Finlands gemensamma framtidsutmaningar inom utbildningsfrågor är centralt för att lyckas i den här rollen. Du kommer också behöva kunna konceptualisera och paketera utbildningar.

I rollen kommer du att upprätthålla nätverket till sverigefinska skolor, förskolor och andra sverigefinska aktörer, samt skapa nätverk, bl.a. virtuella, mellan Sverige och Finland för ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte i aktuella utbildningsfrågor.

I rollen kommer du också bland annat att:

 • Ansvara för institutets språkkurser riktade till allmänheten, vilket även innefattar att rekrytera lärare och deltagare, hantera lokalbokning, schemalägga kursverksamheten samt övrig administration
 • Föreslå och skapa olika utbildningspaket till kommunsektorn
 • Förmedla information och marknadsföra studiemöjligheter vid finska lärosäten
 • Ansvara för ”Stockholm – ditt klassrum”-projektet och skräddarsy program i Stockholm för framför allt finska gymnasieklasser och yrkeshögskolegrupper. Representera institutet i olika nätverk samt ha kontakter med centrala aktörer såsom Utbildningsministeriet i Finland
 • Skriva finansieringsansökningar och redovisa beviljade medel
 • Aktivt följa den svenska och finska samhällsdebatten

I tjänsten ingår resor till Finland. 

Kvalifikationer:

För att lyckas i denna roll, behöver du ha följande erfarenheter och egenskaper:

 • Lämplig pedagogisk utbildning eller examen
 • God administrativ förmåga
 • Goda kunskaper i tal och skrift på finska och svenska
 • Goda kunskaper om finsk och svensk samhällsdebatt inom utbildningsfrågor
 • Erfarenhet av distansutbildning med hjälp av digitala verktyg är starkt meriterande
 • Nätverk inom utbildningssektorn i Finland och Sverige är meriterande

Som person tror vi du är väldigt strukturerad och gillar att driva egna projekt samtidigt som du har hög samarbetsförmåga. Då rollen är något av en ”spindel i nätet” med många samarbetspartners och kontaktytor samtidigt, behöver du som person vara en naturlig koordinator och projektledare. Det kommer även vara viktigt att du besitter förmågan att knyta kontakter, skapa nätverk och bygga relationer. Du behöver även vara initiativtagande och ha en förmåga att tänka nytt när det kommer till våra utbildningsinitiativ.

Vi tror att du har bakgrund inom läraryrket och vill vidareutveckla dig i en bilateral miljö.

Som arbetsplats:

För oss som jobbar här, är syftet med verksamheten en hjärtefråga. Hos oss har du hela tiden ena foten i Finland och den andra i Sverige. I dagsläget är vi ca 12 personer med någon form av koppling till Finland, inte minst via språket då alla hos oss är tvåspråkiga.

Du kommer tillsammans med engagerade kollegor att få chansen att påverka bilden av Finland och finskhet i Sverige. Det här är en arbetsplats där du kan kombinera arbete och privat-/familjeliv på ett balanserat sätt och vi tillämpar självklart både flextid och distansarbete enligt behov. Lön enligt överenskommelse, vi har dessutom kollektivavtal och erbjuder ett skattepliktigt måltidstillägg samt skattefritt friskvårdsbidrag och kulturpeng.

Eftersom vi strävar efter en jämn könsfördelning, ser vi gärna manliga sökanden till den här tjänsten. För att spegla mångfalden i vårt samhälle, ser vi också gärna sökande med olika etnisk bakgrund.

Vi sitter centralt i Finlandsinstitutets vackra hus på Snickarbacken 2-4. Huset är byggt 1896 och omfattar sex våningar, varav två under gatuplanet. I huset finns Finlandsinstitutets lokaler, bibliotek, läsesal, utställningslokal/galleri samt i anslutning till receptionen en vinterträdgård.

Ansökan:

Vi tar emot ansökningar löpande, sista ansökningsdag är 31 januari 2022. Tjänsten kommer att tillsättas när vi hittat rätt person och kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

För frågor om tjänsten, kontakta programchef Jaana Vikman, 072-1803063, jaana.vikman@finlandsinstitutet.se  eller institutets direktör Anders Eriksson, 072-1552888, anders.eriksson@finlandsinstitutet.se.

Skicka din ansökan till hr@finlandsinstitutet.se och markera ämnesraden med Ansökan.

Välkommen med din ansökan!