×

Utställning av Corinna Helenelund och Lukas Malte Hoffmann: Vinden

Categories
Program Konst & design

Välkommen till vernissage av utställningen på lördagen den 20 april 2024 kl. 18 i samband med Kulturnatt Stockholm. Invigningen består av ett kort konstnärssamtal följd av en guidad meditationsceremoni. Under meditationen kommer galleridörren att vara stängd.

Tid: 20/4 – 8/6 2024
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Galleriets öppettider: tis-ons kl. 11–18, tors kl. 11–17, fre-lör kl. 11–15
Fritt inträde – varmt välkommen!

Utställningen Vinden kombinerar skulpturer och vävda verk av Corinna Helenelund och Lukas Malte Hoffmann, som på olika sätt berör förkroppsligade minnen. Minnen som fallit i glömska, lagts undan eller förträngts. Sedan viner vinden en dag från en viss riktning, med en viss doft eller stämning, och minnena bubblar upp till ytan igen. De var där hela tiden, i bakhuvudet, under högar av andra minnen, i vävnaden.

Konstnärerna har arbetat med tankar kring det bevarade och det glömda, kring dörrar och öppningar, kring den elastiska gränsen mellan det som är innanför och utanför. Corinna har vävt en matta baserad på en händelse där ett triangelformat vardagsrums geometri blev klaustrofobisk. Lukas har återvänt till vindsfönstren i huset där han växte upp. Dessa verk möter äldre gemensamma och egna verk i en installation som skapar ett rum i rummet.

Corinna Helenelund utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 2013, och har sedan dess varit verksam i Berlin, Borgå och för närvarande i Helsingfors. 2020-2022 var hon residenskonstnär i Pro Artibus residens Villa Snäcksund. Hon arbetar framförallt med installationer i textila material, de senaste åren med ett ökande intresse för vävning.

Lukas Malte Hoffmann är en Helsingforsbaserad konstnär som främst arbetar med skulptur och installation. Han inledde sin BfA på Bildkonstakademin, Helsingfors, och avslutade den på Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, och har en MfA från Dutch Art Institute, Arnhem. 

Helenelunds verk har tidigare setts i Sverige i utställningen Förstärkt verklighet på Norrköpings konstmuseum 2017. Duons senaste gemensamma utställning var The Dough på Titanik i Åbo 2018.

Verken i utställningen på Finlandsinstitutet har skapats med stöd av Svenska Kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto samt Centret för konstfrämjande.

Utställningen pågår 20/4 – 8/6 2024. Finlandsinstitutets galleri har öppet tis-ons kl. 11–18, tors kl. 11–17 och fre-lör kl. 11–15.

Obs. Galleriet har stängt under vårens helgdagar:
Valborg 30 april – 1 maj
Kristi himmelsfärd 8 – 10 maj
Pingst 17 – 18 maj
Nationaldagen 6 – 7 juni