×

Aarre Pohjolainen: Kärlek till trä

Categories
Program Bibliotek

Utställning i Finlandsinstitutets bibliotek
Tid: 16/9–11/11 2023
Vernissage lö 16/9 kl. 11–15 – varmt välkommen!
Plats: Finlandsinstitutets bibliotek, Snickarbacken 4, Stockholm

År 1963 kom Aarre Pohjolainen (1924–2010) till Sverige med sin familj som arbetskraftsinvandrare. Han arbetade hela sitt yrkesliv på järnverket Nyby Bruk i Torshälla i Eskilstunatrakten. Han var fackligt och politiskt aktiv med fokus på de sverigefinska frågorna.

Aarre deltog i kriget mot Sovjetunionen 1939–1940, men pratade inte om det. Efter en tragisk händelse i familjen kom livet och minnena ikapp och han rasade ihop på jobbet dit han aldrig kunde återvända. Han berättade fortfarande inte ens för sjukvårdspersonalen vad han hade varit med om, men av en händelse kom det fram och han kunde få adekvat vård.

I terapin skapade Aarre sina första verk. Han blev sjukpensionär och jobbade med trä i sin lilla verkstad i källaren. Det var där han utvecklade sin självlärda teknik och skapade sin unika träkonst. Virket är återbruk samlat ifrån containrar och byggen – bara träet med de blå nyanserna köptes nya från sågen. När virket torkat i sex månader satte han med stor skicklighet ihop bitar i olika toner till speciella mönster.

Aarre älskade skogen; träd, färgerna, grönskan, tystnaden och andligheten – men även doften och knastrandet av brinnande ved i bastuaggregatet.

” Trä och virke att handskas med, det är varmt och skönt att hålla i händerna. När jag hyvlade och sågade kom det ett härligt lugn.” Aarre Pohjolainen

Utställningen arrangeras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Region Stockholm.