×

Minnen från Finland – Jussi Pohjakallios fotografier från 50- och 60-talet

Categories
Program Bibliotek

Vernissage av fotoutställningen på institutets bibliotek onsdagen den 22/5 kl. 15–18.

Tid: Utställningen visas 22/5–14/9 2024 (obs! stängt på sommaren under v. 29–32)
Plats: Finlandsinstitutet bibliotek och Vinterträdgården, Snickarbacken 4, Stockholm

Jussi Pohjakallio (1930–1990) var en internationellt hyllad och Finlands mest aktiva tidningsfotograf under 1950- och 1960-talet. Han var en arbetsnarkoman och en spänningssökare som kunde klättra upp i en 50 meter hög skorsten för att få den bästa bildvinkeln.

Pohjakallio fotograferade vem som helst – allt från barn och sagohjältar till divor, arbetare och gentlemän. Hans utbildning som gymnastiklärare återspeglas ofta i kvicka sportfoton. Pohjakallios unika, ofta humoristiska bilder berättar om en tid då Finland började blomstra och TV och telefon spreds i hemmen.

Fotoutställning Minnen från Finland. Jussi Pohjakallios tidningsbilder från 50- och 60-talen är från en period som har kallats för fotojournalistikens guldålder. Här finns också några internationellt uppmärksammade bilder från Life-tidningen, samt personliga bilder från Jussis bok Tunnettuja suomalaisia från 1963. Bilderna har samlats in från olika arkiv i Finland, främst från Museiverkets Journalistiska bildarkiv (JOKA). En stor del av bilderna finns också i fotografiska verket Jussi Pohjakallio – Kova jätkä kamera kädessä (Siltala, 2022). Detta verk är också till salu i bibliotekets utställning.

Tidningsfotografernas dagliga historia går lätt förlorad. Under decennier visades Pohjakallios tidningsfotografier nästan aldrig offentligt. Arbetsgruppen för Pohjakallios utställningar har som mål att presentera detta värdefulla material för en så bred publik som möjligt, och förberedelserna har pågått i tjugo år. Arbetsgruppen består för närvarande av Seija Sartti, Petri Kuokka, Lauri Pohjakallio, Hannu Lindroos, Lari Järnefelt, Dile Kolanen och Paula Pohjakallio, Jussis tredje hustru, är ledare för arbetsgruppen. Utställningarna har hittills visats i olika samlingar på Akademiska Bokhandeln och Mediernas museum i Helsingfors, på Ekudden museum och på Forssa museum. Från Stockholm fortsätter resan till Tammerforshusets vinterträdgård.

Utställningen är en del av Finlandsinstitutets biblioteks 130-årsjubileum och arrangeras med stöd av Region Stockholm, Kulturrådet, Kulturfonden för Sverige och Finland och Viking Line.

Foton från vänster till höger:
Mika Waltari och hans produktion
Express Åbo-Helsingfors 1956
Kari och Lippe Suomalainen