×

Ny finsk film hösten 2023

Categories
Program Film

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Vanligen väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige varje år, tre på våren och tre på hösten. Dessutom distribuerar vi två barn-/familjefilmer per år.

Nedan hittar du det aktuella filmutbudet, varsågod!

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se eller ring 08-545 212 15 för närmare information.

Se film på bio

Ny finsk film-serien visas på Zita Folkets Bio i Stockholm och på många andra biografer runt om i landet. Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!


Girl Picture

Drama, 101 min.


Regi: Alli Haapasalo
Manus: Daniela Hakulinen ja Ilona Ahti
I rollerna: Linnea Leino, Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen, Bruno Baer, Amos Brotherus, Oona Airola ja Sonya Lindfors.
Språk: Finska med svensk textning

Mimmi och Rönkkö är bästa vänner som stöttar varandra villkorslöst. De vill att livet ska vara ett stort äventyr fullt av passion och känslor. Emma har däremot vigt sitt liv åt konståkning  och hon ignorerar allt annat på sin väg mot framgången. När dessa tre helt olika tjejer möts, börjar en kort men svindlande tidsperiod utan återvändo.

Den första kärleken och utforskandet av känslor tar var och en av dem på en egen personlig resa. En av tjejerna letar efter njutning medan två av dem upptäcker plötsligt att de har blivit förälskade i varandra. Tre fredagskvällar är allt som behövs för att vända världen upp och ner.

Tjejer gör vad de har lust till – utan att fråga om lov.


Knackandet

Thriller, skräck, 89 min.

Regi: Joonas Pajunen & Max Seeck
Manus: Joonas Pajunen & Max Seeck
I rollerna: Pekka Strang, Inka Kallén & Saana Koivisto
Språk: Finska med svensk textning

Tre vuxna syskon återvänder efter många år till sitt barndomshem för att dela upp sina föräldrars dödsbo. Huset är en nu nedgången stuga mitt i den djupa skogen, och både huset och skogen runt omkring skuggas av deras dystra historia. 15 år tidigare hittades nämligen syskonens far rått mördad i huset, och den yngsta systern Matilda instängd i en liten bur i sovrummet. Mamman i familjen förklarades samtidigt död.

Under sitt besök märker syskonen rätt snabbt att skogen börjar få dem att bete sig konstigt. Tvingar omgivningen fram syskonens barndomstrauman eller händer det verkligen något övernaturligt där? När mörkret lägger sig så börjar historien upprepa sig, och då går ingen säker.


Min älskade sjökapten

Drama, 103 min.

Regi: Klaus Härö
Manus: Kirsi Vikman & Jimmy Karlsson
I rollerna: James Cosmo, Bríd Brennan, Catherine Walker
Språk: Engelska, textning på finska och svenska

Det är aldrig för sent att älska.

Min älskade sjökapten är en rörande dramafilm om tidlös kärlek och förlåtelse av den i både Sverige och Finland älskade regissören Klaus Härö.

Howard, en pensionerad sjökapten, vägrar ta emot hjälp i hemmet av sin dotter Grace. När Grace anlitar Annie som hushållerska blir Howard oväntat förälskad. Han ger all sin kärlek till Annie och hennes familj, men avvisar samtidigt sin egen dotter. Min älskade sjökapten är berättelsen om ett skuldbelagt dotter-faderförhållande, där Härö visar på komplexiteten i våra mänskliga relationer. Men filmen är också en kärlekshistoria mellan två äldre människor som visar att det aldrig är för sent för en ny början.

Filmens manusförfattare är Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson, som även bland annat stod för manuset till Klaus Härös film Den bästa av mödrar.


Ny barnfilm: Detektivbyrån Henkka & Kivimutka

Äventyr, 97 min.

Regi: Väinö Weckström, Jarkko Felin
Manus: Väinö Weckström, Jarkko Felin
I rollerna: Mikael Ehn, Veetu Hietanen, Sira Junno
Språk: Finska med svensk textning

På väg hem från skolan hittar Henkka bevis på ett eventuellt brott. Tillsammans med sin kompis J.K. Kivimutka beslutar de sig för att reda ut vad som egentligen har hänt – detta är nämligen helt klart en uppgift för deras detektivbyrå. När det sedan kommer fram att hela grannskapets postlådor har försvunnit under natten får detektivbyrån plötsligt ännu ett fall att lösa. Nu börjar ett roligt och spännande äventyr där killarna även måste möta sina egna rädslor.