×

Ny Finsk Film våren 2024

Categories
Program Film

Vi på Finlandsinstitutet distribuerar finska filmer runt om i landet, i form av Ny finsk film-serier. Vanligen väljer vi sammanlagt sex nya och intressanta filmer som turnerar runt om i Sverige varje år, tre på våren och tre på hösten. Dessutom distribuerar vi två barn-/familjefilmer per år.

Nedan hittar du det aktuella filmutbudet, varsågod!

Boka finska filmer

Intresserad av att visa finsk film? Läs mer om filmdistribution här, mejla film@finlandsinstitutet.se för närmare information.

Se film på bio

Ny finsk film-serien visas på Zita Folkets Bio i Stockholm och på många andra biografer runt om i landet. Kontakta din lokala biograf för information om visningar i din kommun!


Döden är de levandes problem

Dramakomedi, 98 min.

Regi: Teemu Nikki
Manus: Teemu Nikki
I rollerna: Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Hannamaija Nikander
Språk: Finska med svensk textning

Allt har gått åt skogen för likbilsbranschens lågprischaufförer Risto och Arto; Risto har spelat bort hem och familj och Arto har i samband med behandling av sin nacksmärta fått veta att han knappt har någon hjärna. I praktiken har de två polarna inget annat än sitt arbete, där de tar emot också de hemskaste uppdragen. Som Risto mycket träffande konstaterar – döden är de levandes problem. Och problem finns det gott om i männens liv, men trots detta gör de sitt bästa för att hålla hoppet levande. Saker och ting tar ändå en oväntad vändning när Risto och Arto börjar spela ett högt spel med sina liv som insats. Efter det är ingenting längre som förut.

Döden är de levandes problem är en gravallvarlig komedi om vänskap, svaghet, beroende och förlåtelse. Den berör, den roar och den gör ont – samt hjälper oss att förstå livet i alla dess olika nyanser.


Spede – för att det är roligt

Drama, 95 min.

Regi: Aleksi Delikouras
Manus: Antti Heikkinen
I rollerna: Riku Nieminen, Joonas Nordman, Aku Sipola, Mikko Töyssy, Minka Kuustonen, Linnea Leino, Lauri Tilkanen
Språk: Finska med svensk textning

Filmen handlar om Pertti ’Spede’ Pasanen som var en av den finska underhållninghistoriens starkast lysande stjärnor. Vi följer Spede i hans kamp mot filmbranschen och får se hans personliga berg-och-dal-bana bakom kulisserna under slutet av 1960-talet. Vi får även vara med när den legendariska karaktären Uuno Turhapuro föds och tillsammans med Spede erövrar finländarnas hjärtan. Men hurdan var egentligen Spede Pasanen som person, som kollega, som underhållare och inte minst som partner?


Heartbeast

Drama, psykologiskt drama, 102 min.

Regi: Aino Suni
Manus: Aino Suni
I rollerna: Elsi Sloan, Carmen Kassovitz, Camille, Adel Bencherif, Lucille Guillaume, Juho Milonoff, Rebekka Kuukka, Antti Autio
Språk: Franska, finska, tyska och engelska. Textning på finska och svenska.

Kärlek, besatthet och ett eskalerande maktspel pulserar i takt med musiken i den neonsprakande filmen Heartbeast.

Den aspirerande rapparen Elina flyttar från Helsingfors till sin mamma på soliga Franska rivieran och blir genast förälskad i sin styvsyster Sofia, en talangfull ballerina. När Elina märker att hon bara är ett tillfälligt tidsfördriv för Sofia, som å sin sida lever ett dubbelliv fullt av fester och droger, inleder hon ett giftigt och brutalt maktspel för att få Sofia för sig själv.

Med hjälp av hänryckande klubbtoner och fransk rapmusik berättar långfilmsdebuterande regissören Aino Suni denna obehagliga och ohejdade psykopatiska kärlekshistoria. För filmmusiken står den världsberömda JB Dunckel, som är känd från duon Air.


Ny barnfilm: Risto Rappare och den vilda maskinen

Familjefilm, musikalfilm, 76 min.

Regi: Maria Sid
Manus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Emma Nopola & Rimbo Salomaa
I rollerna: Otso Törmälä, Meri Lahikainen, Minka Kuustonen, Ylermi Rajamaa & Jenni Kokander
Språk: Finska med svensk textning

Risto är uttråkad. Nella vill inte umgås med honom, eftersom det enda som intresserar henne just nu är popstjärnan Ville Pyry. När grannen Lennart lånar en gammal spelkonsol åt Risto förändras ändå allt. Risto stänger in sig på sitt rum dagarna långa, och moster Rita Rappare inbillar sig att Risto är upptagen med att skriva dikter. När sanningen kommer fram så beslagtar Lennart och Rita konsolen, men inom kort så hör man mystiska ljud, skrik och oväsen också från Lennarts lägenhet – spelet har gjort honom helt besatt. Nu behövs all hjälp som går att få. Hela familjen, till och med den småknäppa kusinen Fanny, behövs för att få Lennart ur konsolens klor. I slutändan är till och med stjärnan Ville Pyry kanske till hjälp.

Risto Rappare och den vilda maskinen är en musikalkomedi som tar med hela familjen på äventyr i den turbulenta spelvärlden.