×

Tidigare utställningar på biblioteket

Arto Hietanen: Minnen från det kommande

Plats: Finlandsinstitutets bibliotek, Snickarbacken 4
Tid: Vernissage den 5 mars kl. 11-15. Utställningen pågår t.o.m. 31/5.

Arto Hietanen är keramiker, fotograf, bildkonstnär och shaman. Han arbetar utifrån minnen och ting som inte går att förklara. Kameran är ett verktyg för Hietanen att fånga detaljer från hans ögon och värld. Naturlivet är ett vanligt motiv för Hietanen och har alltid haft en betydande roll sedan hans barndom.

”När jag fotar är den synliga och osynliga naturen min oändliga källa för inspiration. Jag fotar blommor, småkryp, fjärilar, lav, mossa och svampar på min gård och i närskogen och på Blaikfjället i Måntorp, Dorotea, Södra Lappland.”

I utställningen ”Minnen från det kommande” kommer man få se fotografier som fångar en närhet till naturen och Hietanens relation till den.

Årets sverigefinska konstnär 2021

Tävlingen Årets sverigefinska konstnär 2021 har nått till allmänhetens omröstning. Allmänheten kan rösta fram sitt favoritkonstverk bland de fem juryvalda finalistbilderna. Publikomröstning pågår under tiden den 28.8.-18.9. 2021 på Suomiarts hemsida www.suomiart.se. Den juryvalda Årets sverigefinska konstnär samt Publikens favorit offentliggörs på Sverigefinska bok- och kulturmässan den 13. november 2021.

42 konstnärer runt om i Sverige deltog i årets tävling. Juryn, Rosa Liksom, Vidar Lindqvist, Janine Seldenthuis, Hanna Tapio, har valt ut fem ut fem finalister bland nästan 200 konstverk. Publikomröstning pågår den 28.8.–18.9. 2021. Under tiden kan bilder på finalbidragen ses bl.a. på Finlandsinstitutets bibliotek och  Suomiarts hemsida SUOMIART.SE>

Juryvinnaren kommer av Suomiart att erhålla ett stipendium på 10 000 kronor från Tellervo Tikkanens stipendifond och publikfavoriten ett stipendium på 2 000 kronor.

Suomiart arrangerar Årets sverigefinska konstnär-tävlingen för 14:e gången. Tävlingen vill presentera sverigefinska konstnärer och deras konst som en del av den nationella minoritetskulturen.

De vackraste böckerna 2020

Utställning i biblioteket 31/8-23/10 2021

Anna Anundi
#Socialdistancing – Illustrations of people in the time of isolation

Kommittén för Finlands bokkonst utser årligen en kollektion av årets vackraste böcker. Till kollektionen De vackraste böckerna 2020 valdes 27 böcker från sex olika kategorier: skönlitterära böcker, fakta- och läroböcker, konst- och fotoböcker, barn- och ungdomsböcker, serieböcker och specialböcker.

De vackraste böckerna utses årligen i 30 länder. I Finland har de vackraste böckerna valts oavbrutet sedan 1947.

Utställningen anordnas i samarbete med Kommittén för Finlands bokkonst.

https://www.kauneimmatkirjat.fi/sv/

SUOMIARTS FOTOUTSTÄLLNING
”När och fjärran” – fotografier

Utställningstid: 16/10 -11/12 2021. Vernissage den 16/10 kl. 11.

www.suomiart.se      

Konstnärerna som deltar: Pirjo Backman-Piroth, Arto Hietanen, Kirsti Kajanne, Marja Koskiniemi, Tiina Rantanen , Erja-Riitta Salonen, Jeanette Wide och Timo Äikiö.

Tiina Rantanen, Gula tillsammans (emot mörket).